skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Een Vrouwe Geef Een Andere Vrouw Een Ontspannende Massage

3 wegen naar minder stress in de overgang

Stress in de overgang, dat kun je er niet óók nog eens bijhebben… In dit artikel drie manieren om je stress te verlagen. 

Stress en de overgang

Stress over wat er met je lichaam aan de hand is, is het eerste dat overgangsconsulenten te lijf gaan. Dat doen wij met met kennis. Wij leggen uit wat de overgang met je hormoonhuishouding doet, in welk stukje van je cyclus. Hoe de overgang je hormoonhuishouding verandert. Hoe lang het duurt, en wat je zelf kunt doen om schommelingen op te vangen. We bespreken ook je omgeving. Je huishouden, je werk, je mantelzorg. Veel vrouwen hebben naast hun werk veel andere taken. Soms is er in de loop van de tijd ongemerkt steeds meer en meer op haar bordje terechtgekomen. En is het tijdens de overgang bij elkaar te veel.

Wat doet stress?

Hoe werkt het als je je té gespannen voelt? Wat er bij stressgevoelens gebeurt is het volgende. Jouw toch al verstoorde hormoonbalans raakt nog verder uit balans doordat je lichaam stresshormonen (eerst adrenaline, dan cortisol) aanmaakt. Deze stresshormonen geven een extra disbalans in je hormoonspiegel. Je wordt hierdoor nóg gevoeliger voor stress en prikkels.

3 Wegen naar minder stress

Wat je kunt doen is je lichaam en geest veel rust gunnen. Hersteltijd inplannen. Naast tijd om te rusten/ontspannen zal betrouwbare informatie over de overgang je helpen.

Dit zijn 3 dingen die je kunt doen om minder stress te ervaren.

>Zorg dat je weet ‘wat te verwachten’ van de overgang, dat is gewoon een periode in je leven. Zorg dat je weet welke 3 fases in van de overgang zijn, en weet waar jij in zit. Dat je weet welke hormonen welke werking hebben en wat een overgangsconsulent voor je kan betekenen.

>Een massage ontvangen is goed voor de oxytocine productie. Oxytocine zorgt voor minder gespannen spieren, een bad ook. Neem lekker wat tijd voor jezelf. Wat zeker ook helpt is knuffelen!

>Wat ook helpt is je agenda bekijken, en je rust gaan inplannen. Denk aan yoga, wandelen, muziek, dansen enz. enz.

VVOC overgangsconsulenten zijn verpleegkundigen, verloskundigen of fysiotherapeuten die zich na hun opleiding gespecialiseerd hebben met een HBO+ opleiding. Wij verkopen alleen kennis. Zoek een overgangsconsulent in jouw buurt en leer wat je kunt verwachten, en wat je kunt doen.

Foto: Elyna fairytale

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.