Gewichtstoename tijdens de overgang Veel vrouwen ervaren veranderingen in hun lichaamsgewicht tijdens de overgang. Je…
Wat je moet weten over de vervroegde overgang
Wat je moet weten over de vervroegde overgang
Het is voor vrouwen van veertig soms al lastig om te accepteren dat ze langzamerhand in de overgang raken… 1 op de 100 vrouwen komt zelfs nog eerder in de overgang. Er is dan sprake van een vervroegde overgang (POI/POF).
De vervroegde overgang wordt door de vrouwen die het betreft vaak helemaal niet herkend. Accepteren dat je in je twintiger jaren in de overgang bent, is dan nog eens extra ingewikkeld. Ook artsen vinden het lastig om de overgang vast te stellen bij jonge mensen. Gelukkig is er een goede richtlijn voor huisartsen. En er is ook een lotgenotengroep die voor veel media-aandacht voor de vervroegde overgang weet te zorgen, zie onderaan dit artikel.
Gevolgen vervroegde overgang
De vroegtijdige overgang heeft veel gevolgen. Er is op dit moment nog veel onduidelijk, dat vraagt om nader onderzoek. Is er sprake van een afwijking in je genen? Of van afweer tegen schildklier of bijnieren? Of is het erfelijk? Meer onderzoek is hard nodig voor de jonge vrouwen die het betreft.
De vervroegde overgang heeft ook veel gevolgen voor ‘later’. Zo is er meer kans op hart/vaatziekten, osteoporose, dementie en diabetes. Het op tijd herkennen en behandelen is echt heel belangrijk voor de kwaliteit van leven van de vrouwen die vervroegd in de overgang raken.
Vervroegde levensfase
Wat de vervroegde overgang ook pijnlijk maakt, en lastig… is dat het soms gaat om vrouwen met een kinderwens. Je vriendinnen en leeftijdsgenoten zijn misschien bezig met kinderen. Zij ervaren hele andere dingen aan hun lichaam. Zo kun je je heel naar en alleen voelen, omdat je leeftijdsgenoten die overgangsveranderingen nog niet zelf ervaren.
Ook na een behandeling tegen borstkanker of door het verwijderen van de eierstokken kunnen vrouwen vervroegd in de overgang raken. De vervroegde overgang is vaak een hele bittere pil.
Volg- en Leestips POI/POF
- Lotgenoten en hun verhalen vind je via instagram bij @levenmetpoi
- De podcast “het noorden kwijt” is een aanrader voor vrouwen in deze situatie.
- Meer informatie op de website VrouwenInDeOvergang.nl
Overgangsconsulenten VVOC
Overgangsconsulenten van de VVOC zien vrouwen van alle leeftijden met hormonale schommelingen. We kunnen je op weg helpen met goede informatie en je helpen in het proces. We zijn BIG-geregistreerde zorgprofessionals met een specialisatie overgang. Kijk welke consulent in jouw omgeving werkt.