Skip to content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Minder zin in seks

Heb je voor je gevoel de overgang eindelijk een beetje onder controle dan kan je totaal onvoorbereid in een heel andere fase terecht komen. Libido verlies of te wel minder zin in seks komt op je pad. Dat de seks verandert na de menopauze is bekend. Maar elke vrouw ervaart deze periode anders.

Daling van de hormonen

Tussen de 20% en 45% van de vrouwen in de overgang geeft aan een daling van hun libido te ervaren. Tijdens de overgang daalt het niveau van je geslachtshormonen. En deze hormonen zijn juist zo nodig voor het libido. Zo heeft elk hormoon een specifieke functie in het geheel. Oestrogeen zorgt voor een verhoogde gevoeligheid tijdens het vrijen en houdt je vagina vochtig, progesteron zorgt dat je libido op peil blijft en testosteron ( het mannelijke hormoon) verhoogt juist de zin in vrijen. Je kunt je voorstellen dat vermindering van deze hormonen grote gevolgen kan hebben voor je seksleven. De andere overgangsklachten als: slapeloosheid, pijn in spieren-en gewrichten, vermoeidheid, en wisselende stemmingen werken ook niet positief op zin in seks hebben.

Maak het bespreekbaar

Zin in seks is een natuurlijk proces en libido verlies is een onderwerp wat zeker bespreekbaar moet zijn. Veel vrouwen zijn slecht voorbereid en hebben geen idee wat hen te wachten staat wanneer ze eenmaal in de overgang zijn. Vaak is het niet makkelijk om libido verlies ter sprake te brengen.

De Overgangsconsulent is speciaal opgeleid om met bovenstaande problemen op een open manier mee om te gaan. Zij heeft veel tips en middelen en samen kan er gekeken worden of er een andere manier is om er mee om te gaan.

De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.