skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Astma en de overgang, hoe zit het?

In de overgang worden vrouwen meer vatbaar voor longklachten. Daarnaast krijg je in de overgang vaker astma. Dit werd in 2016 in een Noord-Europese studie aangetoond. Waarom deze vrouwen vaker en ook ernstigere vormen van astma krijgen, is echter nog onduidelijk. Wetenschappers hebben al langer het idee dat hormonen en astma met elkaar te maken hebben maar de relatie is niet eenvoudig. De verandering van astmatische klachten kan een gevolg zijn van een toe- en afname van hormoonspiegels. Het kan ook door een verandering in de verhouding van geslachtshormonen.

Ontstekingsremmende werking

Vrouwelijke geslachtshormonen beïnvloeden bv de afweer en hebben een ontstekingsremmende werking. Door deze werking worden de  longen beschermd. Neemt de hoeveelheid oestrogeen af in de overgang, dan worden de longen meer vatbaar voor ontstekingen en kan de kans op astma toenemen.

De meeste astmatische klachten beginnen op kinderleeftijd of bij jongvolwassenen. Bij het ontstaan van longproblemen op latere leeftijd denkt men eerder aan COPD of aan hart- en vaatziekten dan aan astma. Het is dus goed om astma in het achterhoofd te houden wanneer vrouwen zich presenteren met astmatische klachten.

Astma en hormoonveranderingen

Van vrouwen die al van jongs af aan astma hebben, is wel bekend dat hormoonveranderingen invloed hebben op het verloop van de astma. Rond de menstruatie kunnen astmatische klachten toenemen. Premenstrueel astma (PMA) kan zich voor doen in de periode voor de menstruatie, wat leidt tot verslechtering van de astmasymptomen. Er is een wisselwerking: de astmasymptomen verergeren, wat op zijn beurt weer resulteert in een toename van de psychische klachten die passen bij het premenstrueel syndroom.

In de zwangerschap en rondom de menopauze  kan het karakter van de astma veranderen en kunnen klachten soms ernstiger, maar in andere gevallen juist minder worden.

 

Wil je meer informatie over jouw overgangsklacht en heb je niet genoeg aan bovenstaande informatie, maak dan een afspraak met een overgangsconsulent bij jou in de buurt!

De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.

Back To Top