Tips! Vijf podcasts over de overgang Via je telefoon kun je eenvoudig podcasts beluisteren, maar…
Gewichtstoename tijdens de overgang
Gewichtstoename tijdens de overgang
Veel vrouwen ervaren veranderingen in hun lichaamsgewicht tijdens de overgang. Je komt kilo’s aan terwijl je voor je gevoel hetzelfde eet. Hoe komt dit, en wat kun je er aan doen?
Door daling van oestrogeen en progesteron kan de stofwisseling vertragen en zal er meer vetopslag zijn rond de buik. Ook het verlies van spiermassa kan bijdragen aan het vertragen van je stofwisseling.
Mogelijk is je leefstijl ook veranderd. Of ervaar je misschien lichamelijke klachten waardoor sporten niet gaat. Of lukt het door stress niet om gezond te eten.
De Body Mass Index (BMI) laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Hoe kun je zelf je BMI berekenen? Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt voor Body Mass Index deze indeling:
- Ondergewicht: BMI minder dan 18,5
- Normaal gewicht: BMI 18,5-24,9
- Overgewicht: BMI 25-29,9
- Obesitas: BMI 30 of hoger
Het streven naar een gezond BMI is wenselijk maar daarbij is het ook belangrijk om naar andere factoren te kijken zoals leefstijl, voeding en beweging.
Wat kun je zelf doen?
· Voeding: neem volle granen, verse groenten, noten en gezonde vetten. Beperk inname van suikers en bewerkte voeding. Stop met roken, drink minder tot niks meer.
· Krachttraining zorgt voor behoud van spiermassa
· Ontspanning. Zorg voor ontspanning: stress kan leiden tot gewichtstoename
· Slaap voldoende, drink voldoende water.
Overgangsconsulenten VVOC
Maak je je zorgen over jouw gewicht en je wil hier graag persoonlijk advies over hebben? Maak dan een afspraak bij een overgangsconsulent bij jou in de buurt.