skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Een plotseling gevoel van warmte door bloedaandrang naar het gezicht, met name bij vrouwen in de overgang. Zo heerlijk simpel staan opvliegers in de Dikke van Dalen omschreven, maar zo simpel is het in het gewone leven niet!

Het is een veelgehoord symptoom in de overgang. Ongeveer 75% van de vrouwen met overgangsklachten, heeft last van opvliegers. Opvliegers zijn tijdelijk en komen spontaan op waardoor je het erg warm kunt krijgen. Soms  gaat een opvlieger gepaard met hartkloppingen, duizeligheid en of zweetaanvallen.

Opvliegers

Kenmerken van een opvlieger

Opvliegers zijn vervelend. Het onderbreekt de dagelijkse werkzaamheden en vrouwen voelen zich vaak ongemakkelijk. Want je zal maar voor de klas staan als er een opvlieger komt met warmte, rood hoofd en zweten. Of je hebt een belangrijk gesprek en je kunt je niet goed concentreren vanwege een opvlieger. Veel vrouwen denken dat een opvlieger altijd een rood hoofd met spetterende zweetdruppels is.

Opvliegers kunnen het gevolg zijn het dalen van de vrouwelijke hormonen, het stijgen van het hormoon FSH (follikel stimulerend hormoon) of een of andere medische aandoening of de behandeling daarvan.

Wat kun je doen tegen opvliegers

De oplossing is niet altijd eenvoudig en bij iedere vrouw is een andere aanpak nodig. Bij de één verdwijnen opvliegers door kleine aanpassingen aan de leefstijl zoals bijvoorbeeld minder koffie, minder alcohol of meer bewegen.

Bij een ander is er meer nodig om de klachten te verminderen. Welke aanpak voor jou het beste is, kun je samen met een Overgangsconsulent vaststellen.

De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.