skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Meer dan de helft van de vrouwen in de overgang merkt gewichtstoename en/of dat het lichaamsvet anders wordt verdeeld. Het vet dat op de heupen en dijen zat (het ‘peer’ model), gaat zich nu op de buik afzetten (de ‘appel’ vorm). En dat allemaal terwijl zij niet anders zijn gaan eten of bewegen! Hoe komt dit?

Gewichtstoename in de overgang

In de overgang vindt een daling plaats van de vrouwelijke hormonen. Deze daling gaat zeer geleidelijk en start al voordat überhaupt het menstruatiepatroon gaat veranderen.
Tijdens de overgang verandert de stofwisseling en is het lichaam in staat om meer vetweefsel te maken. Het lichaam doet dit om aan de verminderde aanmaak van vrouwelijke hormonen door de eierstokken tegemoet te komen. In vetweefsel kunnen namelijk ook vrouwelijke hormonen aangemaakt worden.

Tel daarbij op dat de mannelijke hormonen de overhand krijgen in de overgang waardoor de meer mannelijke vorm, de ‘appelvorm’ kan ontstaan.

Voor vrouwen in de overgang brengt overgewicht of een te grote gewichtstoename, echter ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Vrouwen die te zwaar zijn hebben meer kans op hartaandoeningen, beroerte, diabetes en kanker.

Hoe je op een goede manier met deze gewichtstoename om kunt gaan kun je bespreken met een Overgangsconsulent.

De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.