skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Pff, dekbed erop, dekbed eraf, rillen van de kou afgewisseld met natte washandjes op het voorhoofd. Nachtelijk zweten, ook wel nachtzweten genoemd, is een zeer vervelende symptoom die diverse oorzaken kan hebben.

Nachtelijk zweten of nachtzweten

Denk aan medicijnen als bijv. antidepressiva of gebruik van alcohol, koffie, gekruid eten, een te warme kamer, suikerziekte, bepaalde neurologische aandoeningen en hormoonproblemen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Want wist je dat door zowel testosteron- als oestrogeendaling nachtzweten kan voorkomen?

Nachtzweten is een veelgehoorde symptoom van vrouwen in de overgang. De “thermostaatknop” in de hersenen is door de daling van de vrouwelijke hormonen (oestrogenen) of door het stijgen van het hormoon FSH van slag. Tijdens de overgang denkt het lichaam dat het te warm is (wat niet zo is!) en via het verwijden van de bloedvaten en via transpireren wil het lichaam afkoelen. Heel onschuldig en logisch maar oh zo vervelend.

Wat te doen? Zo snel mogelijk de thermostaatknop resetten, door het oestrogeentekort te verminderen, goed in je vel te zitten en te zorgen voor zo min mogelijk triggers.
Triggers kunnen oorzaken zijn van nachtzweten.
Een gekruide maaltijd of een kop koffie kan een trigger zijn waardoor de lichaamstemperatuur een fractie omhoog gaat. Onder normale omstandigheden geen probleem maar als je temperatuurregulatiecentrum in je hersenen , die thermostaatknop dus, snel van slag is kan het lichaam daar sterk op reageren.

Ieder mens heeft andere triggers, wij gaan graag tijdens een Overgangsconsult op zoek naar die van jou!

De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.