skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Droge slijmvliezen bv van de ogen, neus of vagina. Het kan zijn dat je neus bv ineens droger lijkt. Je bemerkt korstjes in je neus terwijl je hier nooit last van hebt gehad. Of je heb brandende ogen en daardoor lijkt je zicht wat minder.

Droge ogen in de overgang

Een groot deel van vrouwen in de overgang merkt dat de slijmvliezen droger worden. Een droge neus, droge ogen, een plotselinge blaasontsteking en verminderde vochtigheid van de vagina zijn veel gehoorde klachten. Terwijl de manier waarop je leeft niet veranderd is.
Slijmvliezen horen van nature vochtig te zijn, een mooi mechanisme van het lichaam om bacteriën tegen te houden als een soort natuurlijke barrière.

Slijmvliezen hebben in het geval van de vagina meerdere functies, net als in onze plasbuis en blaas. Vanzelfsprekend zorgt een vochtige vagina voor seksueel welbevinden maar een vochtig milieu zorgt ook voor bescherming tegen infecties, een goede doorbloeding en soepelheid.
Indien de slijmvliezen van de vagina en/ of de plasbuis te droog worden kan dat voor klachten zorgen. Je kunt dan denken aan jeuk, schrijnend branderig gevoel, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, wondjes in de vagina, pijn tijdens het plassen, terugkerende blaasontsteking en kans op vaginale infecties.

De belangrijkste oorzaak van droge slijmvliezen is een afname van de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Tijdens de overgang stoppen de eierstokken met werken en juist hier wordt het oestrogeen geproduceerd.

Droge slijmvliezen kunnen dus veel klachten geven en ook impact hebben op je leven. Er zijn echter goede oplossingen en de Overgangsconsulent kan je helpen met informatie en met het vinden van een oplossing.

De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.