Blaasontsteking
Het kan voorkomen, dat je zomaar ‘uit het niets’ een blaasontsteking blijkt te hebben: pijnlijk plassen, een zwaar gevoel in de onderbuik, hevige pijn na het plassen, soms met wat bloed erbij. Ook kan de urine erg ruiken en wat troebel zien. Je kunt er zelfs koorts van krijgen.
Een blaasontsteking of urineweginfectie is een vaak voorkomend probleem tijdens de overgang.
Doordat het oestrogeen minder wordt, worden de slijmvliezen dunner. En naast ogen, neus en slijmbeurzen in de gewrichten zijn de darmen én de blaas bekleed met slijmvliezen.
Slijmvliezen zijn beschermlagen. Als deze dunner worden kan er irritatie optreden. Gebeurt dit in de blaas, dan zal de urine gemakkelijk de blaaswand irriteren waarop deze reageert met een ontsteking: de blaasontsteking is een feit. Soms gaat dat gepaard met moeilijk op kunnen houden van je urine: dan is ook de sluitspier van de urinebuis geïnfecteerd en kan deze niet goed afsluiten.
Urineverlies
Urineverlies kan ook zonder dat er sprake is van een blaasontsteking optreden. Dit heeft te maken met het slapper worden van spieren en met dunner wordende slijmvliezen. De steun van het slijmvlies ontbreekt. De sluitspier kan niet goed sluiten omdat deze een klein beetje ‘scheef’ lijkt te liggen.
Daarmee wordt het voor bacteriën, bijvoorbeeld uit de darm, gemakkelijker om een infectie te veroorzaken in de blaas.
De Overgangsconsulent kan je adviseren hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. Vraag daarom haar hulp om zo weer vrij te kunnen bewegen.
De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.