De menstruatie is iets wat erbij hoort in een vrouwenleven. Gemiddeld zijn we 550 keer ongesteld in ons leven. Voor de een is het een maandelijks terugkerende hel en voor de ander iets dat bij het leven hoort en weinig tot geen menstruatieklachten geeft.
Duur van de menstruatiecyclus
Een normale menstruatiecyclus is tussen de 25 en 35 dagen. Het vloeien duurt 4 tot 5 dagen en geeft een bloedverlies dat met normale hulpmiddelen (tampons en of maandverbanden) goed op te vangen is. Maar er zijn natuurlijk genoeg uitzonderingen. Vaak geheel onschuldig en soms met een duidelijke oorzaak. Geen vrouw is gelijk en menstruatieklachten zijn dan ook heel persoonlijk!
Alertheid is geboden als je cyclus korter duurt dan 21 dagen; de kans is dan aanwezig dat er geen eisprong is geweest. Zwanger worden is dan lastig en onderzoek soms noodzakelijk. Ook een langere cyclus dan 35 dagen kan iets aantonen. Óf je bent zwanger, óf je bent in de overgang óf iets klopt niet in je hormoonhuishouding. Een duidelijk voorbeeld hiervan zijn meisjes/dames met anorexia. Door hun beperkte buikvet is een goede menstruatiecyclus vaak niet mogelijk. Bij dames in de overgang zie je dat de cyclus erg onregelmatig wordt. Eerst zie je een hogere frequentie en daarna begint men menstruaties over te slaan.
Veel bloedverlies? heftig menstrueren?
Behalve dat de duur van de menstruatiecyclus kan afwijken kan ook de hoeveelheid bloedverlies en de duur van het aantal menstruatiedagen afwijken van normaal. Maar ja wat is normaal? Wij als Overgangsconsulenten laten dat ook aan de dames over. Zijn jouw bloedingen heviger dan voorheen en beperken ze je in je dagelijks leven dan is dat het moment om op onderzoek te gaan.
We weten dat het heftige vloeien, dus veel bloedverlies tijdens de menstruatie, soms met flinke stolsels, hoort bij de premenopauze (dit is de periode voor de laatste bloeding). Ook zie je vaak dat het aantal dagen van bloedverlies toeneemt.
De eierstokken produceren minder eicellen en de productie van oestrogenen en progesteron wordt minder. Hierdoor kan het slijmvlies van je baarmoeder dikker worden en dat geeft die heftige lastige bloedingen. Gelukkig is er veel aan menstruatieklachten te doen. Te denken valt aan medicatie, natuurlijke hulpmiddelen of een soort operatie.
Wat bij jouw situatie past willen de Overgangsconsulenten graag met je bespreken. Zodat je kiest voor de oplossing die bij jou past!
De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.