Een veel voorkomend symptoom in de overgang is (ochtend)stijfheid en spier- en gewrichtsklachten.
De gewrichten kunnen pijnlijker voelen door dunner wordende slijmvliezen in de gewrichten waardoor ze minder bescherming bieden en minder soepel bewegen.
Gewrichtsklachten of artrose?
Gewrichtsklachten hangen vaak samen met artrose. Artrose betekent slijtage van de kraakbeenlaag op de bot uiteinden in de gewrichten. Kraakbeen is een glad, vochthoudend, elastisch laagje op het bot. Dit zorgt voor een soepele beweging in het gewricht. Door slijtage en veroudering wordt dit laagje dunner, droger en ruwer, waardoor er bij beweging pijn ontstaat. Tevens kan het gewricht gaan ontsteken, dan heet het artritis.
Spierpijn
Spierpijn kan ontstaan door verandering van de spierspanning. Je spieren hebben meer tijd nodig om ‘op spanning’ te komen: dat geeft een gevoel van stijfheid waardoor de spieren kwetsbaarder kunnen worden. Ben je gewend om te sporten en beperkt de spierpijn je? Zorg dan voor een goede warming-up om schade te voorkomen. Daarnaast kan goede voeding ook eventuele tekorten aanvullen waardoor je minder spierpijn krijgt.
Omdat er meer spier- en gewrichtsklachten ervaren worden bij een daling van de vrouwelijke hormonen zou je je af kunnen vragen of je nu hormonen moet gebruiken om dit probleem op te lossen. Dit vraagt echter meer achtergrondkennis. Je kunt dit bespreken met je Overgangsconsulent.
De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.