Gewichtstoename tijdens de overgang Veel vrouwen ervaren veranderingen in hun lichaamsgewicht tijdens de overgang. Je…
Zo weet je dat je in de overgang komt…
Zo weet je dat je in de overgang komt… (want dat is misschien eerder dan je nu denkt.)
Wat is de overgang?
De overgang, een veel gehoorde term maar wat betekent het? De overgang is een periode in het leven van een vrouw. Een periode van veranderingen in het lichaam door dat je te maken krijgt met hormoonwisselingen. De overgang duurt gemiddeld 10 jaar en kan gepaard gaan met milde tot heftige klachten. Maar wanneer begint de overgang? Hoe weet je dat je in de overgang raakt? Tijd om de drie fases van de overgang eens uit te leggen.
Wat is de menopauze?
Menopauze is ook een woord dat vaak gebruikt wordt. Wat is de menopauze? De menopauze is de 366ste dag na je laatste menstruatie. Je menstruaties wisselen in de overgang heel erg. Soms sla je maanden over. Dus hoe weet je dan wat je laatste menstruatie is? Daarvoor is afgesproken dat als je een jaar lang niet menstrueerde je je menopauze moment hebt bereikt. De menopauze duurt een dag. Het is belangrijk om je menstruaties bij te houden. Dat kan met een teken in je agenda. Zo kun je terugkijken.
Vóórdat een vrouw de menopauze bereikt zit zij in de premenopauze of peri-menopauze. Een periode waarin de vrouw nog menstrueert en nog niet aan de overgang denkt, terwijl ze wel degelijk in de overgang zit. In de pre-menopauze ontstaan al klachten die met een verminderde hoeveelheid vrouwelijk hormoon (oestrogeen) te maken hebben. Helaas gaat die afname niet geleidelijk maar willekeurig, soms zelfs grillig. Vrouwen ervaren de periode vaak als onrustig, alsof de hormonen het stuur overnemen.
Na de laatste menstruatie volgt de postmenopauze. In deze periode gaat het vooral om balans zoeken in de nieuwe situatie. Het lichaam en de geest moeten wennen aan minder vrouwelijk hormoon. Leefstijlveranderingen helpen in deze fase erg goed!
Er is soms verwarring over de term menopauze. In Nederland is de menopauze dus een moment tijdens de overgangsperiode (peri-menopauze, menopauze en postmenopauze samen). De term menopause wordt in het engels voor overgang gebruikt. Iedere fase in de overgang behoeft aandacht en soms een andere aanpak dan de fase daarvóór.
Hoe weet je dat je in de overgang komt?
Hoe weet je of je in de overgang bent? Wij adviseren je menstruatie bij te houden. En verder kijk je naar een combinatie van meerder klachten. De samenwerkende overgangsconsulenten in Nederland maakten een test. Die test kun je ook doen als je nog lang geen veertig bent.
Overgangsklachten door operatie of medicatie
Je kunt ook op een kunstmatige manier in de overgang komen bijvoorbeeld doordat je medicatie moet nemen of bestraald moet worden tijdens de behandeling van borstkanker of eierstokkanker.
Ook als je eierstokken verwijderd worden vanwege bijvoorbeeld verklevingen kun je plotseling last krijgen van overgangsklachten. Vrouwen die dit meemaken zijn vaak jong en veel leeftijdsgenoten zitten in een andere leeftijdsfase. Dit maakt de overgangsklachten vaak lastiger te herkennen en ook accepteren. Ook in de vervroegde overgang kunnen overgangsconsulenten je helpen met hun kennis.
Overgangsconsulenten
Wil je meer informatie over jouw overgangsklacht maak dan een afspraak met een overgangsconsulent bij jou in de buurt. De consulten worden vaak vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Je kunt meer lezen bij Symptomen. Kies waar je meer over wilt weten en lees bij. En doe de overgangstest!