Het is bekend dat 20% van de vrouwen geen tot weinig overgangsklachten ervaart. De helft van de vrouwen ervaart echter klachten die als hinderlijk worden ervaren en het levensplezier negatief beïnvloeden. Hiervan hebben 30% van de vrouwen zodanig heftige klachten dat de vrouwen beperkt worden in de dagelijkse bezigheden.
Vaak wordt de huisarts bezocht maar de Overgangsconsulent is opgeleid om uitleg en begeleiding te geven in deze, vaak moeilijke, periode in het leven van de vrouw.
De overgangsklachten zijn in groepen onder te verdelen te weten typisch en atypisch.
Typische overgangsklachten zijn Opvliegers, Nachtzweten , een onregelmatige cyclus of andere menstruatieklachten zoals heftig bloeden.
Atypische klachten zijn klachten, lichamelijk of psychisch van aard, die niet specifiek de overgang als oorzaak hoeven te hebben.
Lichamelijke klachten bestaan uit klachten als je moe voelen, problemen hebben met slapen of bv het hebben van droge slijmvliezen. Dit kan weer zorgen voor vaginale droogheid en daardoor weer minder zin in seks. Ook problemen met de spieren en gewrichten, vervelende hartkloppingen en toename in het gewicht zijn klachten die veel gehoord worden, net als het regelmatig hebben van blaasontsteking of meer urineverlies.
Psychische klachten kunnen al ontstaan waarbij er nog geen sprake is van typische overgangsklachten. Hierdoor wordt vaak niet aan de overgang gedacht. Klachten als somber zijn of depressieve gevoelens hebben. Meer bekend zijn wel de stemmingswisselingen, ook wel moodswings genoemd maar ook jezelf onrustig of opgejaagd voelen zijn klachten die vrouwen aangeven.
Herken je bovenstaande klachten en wil je meer weten hierover, maak dan een afspraak met een Overgangsconsulent!
De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.