skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Hartkloppingen

Palpitaties of hartkloppingen voel je omdat je hart even een ander ritme heeft. Normaal gesproken ben je je niet bewust dat je hart klopt. Maar als het hartritme verandert vanwege een ‘ extra slag’ of plotseling versnelt dan merk je dat.
Je hart is een spier die, anders dan de spieren in je armen en benen bijvoorbeeld, niet zomaar te beïnvloeden is. Het hart wordt bestuurd door het autonome zenuwstelsel: onafhankelijk van de wil.
De oorsprong ligt in de hypothalamus: vlakbij de hypofyse. Deze twee orgaantjes liggen tussen de twee hersenhelften in en regelen verschillende processen in het lichaam. Zo wordt de spijsvertering, de bloeddruk, het temperatuurcentrum en de hartslag en ook de werking van verschillende hormonen geregeld. Zoals de productie van de stresshormonen: Adrenaline, Noradrenaline en Cortisol. Dit zijn ‘vecht- of vluchthormonen’ . Ze helpen letterlijk om te vechten of te vluchten.
Je lichaam wordt alert en de hartslag versnelt. Dat heb je nodig.

Er zijn ook situaties waarin je lichaam reageert alsof je in een gevecht of op de vlucht bent terwijl je in rust bent. Dat zijn de momenten waarin je hartkloppingen kunt waarnemen. De oorzaak kan sterk uiteenlopen: sterk gekruid eten, medicijnen, bloedarmoede, stress, vermoeidheid, hormonale schommelingen, vitaminegebrek en zo zijn er nog meer mogelijkheden.
Wat de werkelijke oorzaak in jouw geval is kun je met je Overgangsconsulent bespreken.
Samen kun je inzicht krijgen wat de beste actie is. 

Wil je meer informatie over jouw overgangsklacht en heb je niet genoeg aan bovenstaande informatie, maak dan een afspraak met een overgangsconsulent bij jou in de buurt!

De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.

Hartkloppingen in de overgang
Back To Top