skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

In het jachtige leven van de Westerse vrouw is het belangrijk om een goede nachtrust te hebben. De gevolgen van een nachtje zonder of met weinig slaap zijn de volgende dag gelijk merkbaar. Je voelt je moe en je sleurt je soms de dag door. Tijdens de overgang kan slapeloosheid vaker voorkomen. Hoe pak je dit nu aan?

Slapeloosheid in de overgang

Oorzaken slecht slapen.

Slecht slapen betekent vaak óf moeilijk in slaap vallen óf klaarwakker worden tijdens de nacht. Vaak zijn opvliegers, nachtelijk zweten en soms zelfs ademstoornissen als slaapapneu hier de oorzaak van.
Er zijn ook andere oorzaken voor slapeloosheid. Zo kunnen de lichamelijke, psychische en hormonale veranderingen die gepaard gaan met de overgang een flinke invloed hebben op de slaapkwaliteit. Maar ook veranderingen in levensstijl, je gezondheid en de relatie met je partner kunnen een oorzaak zijn.
Overigens is het zo dat de behoefte aan slaap afneemt als je ouder wordt. Ouderen slapen lichter en korter. Je kunt dus klaarwakker in je bed te woelen, omdat je gewend was aan een bepaalde hoeveelheid slaap. Maar je lichaam heeft dat nu niet meer nodig. Slapeloosheid hoeft dus niet per se te maken te hebben met de overgang.

Wat is nu een goede nachtrust?

Slapen is een actief proces en wordt onderverdeeld in verschillende stadia.
U gaat van een actieve dag naar een rustige nacht.

Ieder mens heeft elke 24 uur een vast patroon van slapen en waken. Dit ritme wordt bepaald door de biologische klok. Bij het slaap-waakritme speelt, naast serotonine, ook melatonine een belangrijke rol.
De productie van dit hormoon in de hersenen hangt af van de hoeveelheid daglicht. Overdag wordt melatonine afgeremd, ’s nachts komt het vrij in het bloed.
Wanneer de hoeveelheid melatonine een bepaalde waarde heeft bereikt dan krijgen de hersenen een signaal om te gaan slapen.

Het proces van actief zijn naar ontspanning kan wisselend verlopen. Hoe je dit proces in jouw situatie kunt vergemakkelijken en beïnvloeden kun je bespreken in een persoonlijk gesprek met een Overgangsconsulent!

De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.