skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Pagina 2 Van Factsheet TNO Overgang En Werk.

Werken met overgangsklachten, hoe doe je dat?

Werken met overgangsklachten, hoe doe je dat?

De negatieve gevolgen van overgangsklachten wordt menopausaal verlies genoemd. Dit verlies wordt door 20% van de vrouwen ervaren en heeft een negatieve invloed op het werk vermogen. Reden voor werkgevers en werknemers om maatregelen te nemen.

De overgang is een fase van het leven van de helft van de wereldbevolking. Vouwen en ook sommige trans-mannen en non-binaire mensen krijgen in deze levensfase te maken met schommelingen in de geslachtshormonen. Slapeloosheid, moeheid en moeite met focussen kunnen voor sommigen in deze periode het leven tijdelijk beïnvloeden. Uit een Japanse studie onder duizenden vrouwen blijkt dat een vijfde van hen in de periode van de overgang te maken heeft met negatieve gevolgen van deze fase, voor hun carriere. Dit wordt menopausaal verlies genoemd. Werkgevers en de andere werknemers kunnen de kennis, kunde en ervaring van deze vrouwen juist heel goed gebruiken.

Er zijn mogelijkheden om overgangsklachten te verminderen, op te vangen of te voorkomen. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Sommige vrouwen hebben ook bij een goede leefstijl en veel kennis over de overgang, geen grip op hun klachten. Ook voor hen zijn er mogelijkheden die door een overgangsconsulent of gunaecoloog geadviseerd kunnen worden zoals hormoon suppletie therapie. Vrouwen die klachten ervaren (en nogmaals dat zijn een deel van de vrouwen) hebben vaak ook baat bij kenniscafé’s en zeker ook van begripvolle leidinggevenden en een veilige werkomgeving.

Oplossingen die vrouwen blijven verwelkomen op het werk zijn algemeen bekend: Flexibele werkuren. Ventilatiemogelijkheden. Ziekteverlof regeling uitbreiden. Stilteruimtes om in te werken. En algemeen: een inclusieve inrichting van werkplekken, laat vrouwen meepraten over hun wensen.

Voor de implementatie van deze oplossingen kunnen Overgangsconsulenten die zijn aangesloten bij de beroepsvereniging, bij uw organisatie workshops komen geven.

Ben je een vrouw tussen de 30 en 60 en wil je meer weten? Neem contact op met een overgangsconsulent in je buurt voor een intakegesprek, kennis en advies, workshops of een training.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.