skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Een Vrouw Doet Stretchoefeningen In Een Herfstig Park

Kun je met bewegen een herfstdip voorkomen? Jazeker!

Kun je met bewegen een herfstdip voorkomen? Jazeker!

Wat kun je doen om je beter te voelen, nu de dagen verkorten en de temperatuur omlaag gaat? “Beweeg” zeggen onderzoekers. Er zijn meer dingen die je zelf kunt doen om beter in je vel te zitten. Maar wat is een herfstdip eigenlijk?

Wat is somberheid eigenlijk? Moet ik me zorgen maken?

De woorden herfstdip, winterblues en depressie worden door elkaar gebruikt. Naast dat ze overeenkomsten hebben, zijn het toch alledrie verschillende dingen. Bijna iedereen voelt zich wel eens somber of neerslachtig. Maar als je niet zo lekker in je vel zit, betekent dat nog niet dat je een depressie hebt.

Wat is het verschil, en wat is een herfstdip?

Veel mensen ervaren een verandering in hun gemoedstoestand, als de seizoenen veranderen. Soms is het zo dat ze al heel lang een hekel hebben aan de herfst of winter. Soms heeft dit een negatief effect op de algehele stemming. Deze mensen voelen zich somber, lusteloos of vermoeid. Maar deze klachten zijn milder dan bij een depressie en zijn ook eerder voorbij of vluchtiger.

En een depressie?

Van een depressie spreken psychologen wanneer de somberheid langer dan twee weken aanhoudt en wanneer je vrijwel nergens meer echt van kunt genieten. Het lukt niet meer om te werken. Je kijkt nergens meer naar uit, geniet niet meer van eten of andere dingen die je normaal gesproken fijn vindt. Vaak slaap je ook slecht, zijn er concentratieproblemen en andere problemen met denken, of heb je gedachten aan de dood.

Soms mondt een herfstdip uit in een depressieve stoornis en heeft dit ook te maken met de seizoenswissel. Soms staat het hier los van en is het toeval.

Kun je een herfstdip voorkomen door te bewegen?

Ja, bewegen is heel belangrijk. Beweeg het liefst elke dag een half uur. Sporten of wandelen. Als het even kan, neem dan ook de fiets of wandel naar je werk. Het bewegen op zichzelf is belangrijk, en als je overdag beweegt, zie je zoveel mogelijk daglicht. Denk ook eens aan een lunchwandeling met je collega’s.

Wat kun je doen?

Ga zo vaak als je kunt naar buiten en beweeg. Zet je bureau bij het raam. Spreek af om met iemand mee te lopen. Zo blijft ook je biologische klok in de maat lopen. Daglicht is belangrijk voor de aanmaak van onder andere gelukshormonen. Lamplicht is veel minder sterk dan natuurlijk daglicht. Zelfs op een sombere herfstdag. Hoe maak je het bewegen leuk? Luister naar je wandelmaatje, zing samen, of als je alleen loopt, luister naar een podcast, luisterboek of muziek.

Wat moet je doen als je denkt dat je depressief bent?

Als je merkt dat je lange tijd niet lekker in je vel zit, nergens meer van geniet en je terugtrekt, is het goed om erover te praten met vrienden of familie. Je kunt ook terecht bij de huisarts of POH (praktijkondersteuner). Die kan met je meedenken over oplossingen en je helpen weer wat structuur in je leven te brengen zodat je actief blijft.

Somberheid en de overgang?

Wil je in gesprek met een overgangsconsulent over jouw stemmingswisselingen, slapeloosheid of andere overgangsklachten? We merken dat veel vrouwen heel erg geholpen zijn wanneer ze beter begrijpen wat er in hun lichaam gebeurt in deze levensfase. Maak een afspraak voor een of enkele consulten met een overgangsconsulent van de VVOC.

Overgangsconsulenten van de VVOC zijn zelfstandige en gespecialiseerde zorgprofessionals. We werken samen in gezondheidscentra, poliklinieken of in een zelfstandige praktijk.

Zoek op je woonplaats+overgangsconsulent om te zien welke overgangsconsulent in jouw plaats actief is.

Photo by Ketut Subiyanto

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.