Skip to content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Wel-of-niet-je-bekkenbodemspier-trainen

Wel of niet je bekkenbodemspier trainen?

  • redacteur
  • Nieuws

Urine verliezen is een van de vervelende gevolg van je veranderende hormonen. Het is belangrijk om te weten waardoor het precies komt. Soms zijn de bekkenbodemspieren te gespannen, en soms juist niet. Om zeker te weten wat er aan de hand is, is een gesprek met een bekkenbodemfysiotherapeut aan te raden. Het trainen van je bekkenbodemspier als je niet precies weet wat er aan de hand is, kan de klachten verergeren.

Overgangsconsulenten kunnen je wel iets op weg helpen, omdat het vaak gaat over verzakking van de spier of incontinentie. Alleen voor de bekkenbodem spieroefeningen zullen vrouwen beter geholpen worden bij de bekkenbodem fysiotherapeut. Deze kan goed vaststellen wat er aan de hand is en welke oefeningen zouden kunnen helpen bij die persoon. Zij meten bijvoorbeeld de spierspanning van de bekkenbodem met een inwendig apparaatje waardoor de oefeningen veel gerichter en effectiever zijn. De bekkenbodem fysiotherapeut behandelt ook dames die pijn hebben bij het vrijen. Ook goed om te weten.

Niet zo maar zelf gaan oefenen, dat kan de klachten ook verergeren.

Overgangsconsulenten van de VVOC zijn verpleegkundigen, verloskundigen en een enkele fysiotherapeut met een specialisatie, die zich blijvend bijscholen over de overgang.

We werken samen in de VVOC, een actieve beroepsvereniging. Het bestuur bestaat helemaal uit vrijwilligers.

We werken hard aan erkenning van (klachten van) vrouwen; in de zorg, bij werkgevers en in de politiek. We werken samen met andere partijen op het gebied van de overgang. We begeleiden stagiairs van de opleiding Overgangsconsulent aan Hogeschool Brederode. Dit doen we vol passie omdat er over de overgang nog zoveel niet bij het grote publiek bekend is. Er is nog steeds een taboe. Dat schaadt de gezondheid en carrières van vrouwen, en dat vinden we erg.

Overgangsconsulenten houden niet alleen consulten waarbij we vrouwen in de overgang begeleiden, we geven ook trainingen en workshops.

Op deze site vind je goede informatie, kijk gerust een rond. Je kunt ook zien welke overgangsconsulent bij jou in de buurt werkt of de test doen; ben ik in de overgang?

redacteur

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.