skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Geneesmiddelentekort

Geneesmiddelentekort

Geneesmiddeltekort Zoely
Regelmatig horen we dat er een tekort aan bepaalde medicatie is. Op dit moment bijvoorbeeld de anticonceptiepil Zoely. Als anticonceptiepil valt deze pil in de regeling van vergoeding tot 18 jaar, als je een machtiging op je recept hebt dat je deze als medicatie voor endometriose nodig hebt of als je een aanvullende verzekering hebt.
Deze pil is vervangbaar door menig andere anticonceptiepil en zal dan ook als anticonceptie niet worden vervangen. Echter als je deze op voorschrift van je specialist gebruikt omdat een andere pil niet geschikt is heb je recht op deze pil en hoeft deze niet vervangen te worden voor een ander middel. Dit betekend dat de pil ook door je apotheker vanuit het buitenland gehaald kan worden. Bij voorkeur via de internationale apotheek Orlypharma. Als dit het geval is heb je recht op vergoeding. (https://orlypharma.com/geimporteerde-geneesmiddelen-kunnen- vergoed-worden/ & https://www.knmp.nl/patientenzorg/geneesmiddelen/geneesmiddelentekorten/gen eesmiddelentekorten-met-tijdelijke-toestemming-voor-import)

Wat betekent dit nou voor jou als Zoely gebruiker. Belangrijk zijn hierbij 3 dingen:

1. Je specialist heeft een “machtiging” gegeven voor deze medicatie, zodat de vergoeding uit de basisverzekering komt.  Er is een recept waarop staat dat jij deze medicatie nodig hebt voor endometriose en dat deze niet vervangbaar is.
2. Je medicatie (anticonceptie) wordt vergoed vanuit de basisverzekering en niet vanuit je aanvullende pakket.
3. Inkoop verloopt via de apotheek (dus ga hem niet zelf halen!)
Waarom zijn deze punten zo belangrijk om de Zoely vergoed te krijgen als het in het buitenland ingekocht word.
Je medicatie moet vanuit de basisverzekering worden vergoed. Hier zijn namelijk de afspraken over gemaakt met overheid. Voor deze medicatie geld dat er een invoer vanuit het buitenland is toegestaan en dat de kosten inclusief import kosten dan vergoed worden. Als je medicatie uit het aanvullende pakket vergoed wordt heb je hier geen recht op. Omdat je medicatie dan onder de noemer anticonceptie valt en deze is vervangbaar. Hier geld dan niet het recht op import uit het buitenland voor. Als laatste is het belangrijk dat je je medicatie niet zelf gaat ophalen, dit valt namelijk onder buitenland verzekering van je zorgverzekeraar. Dat je dat een keer tijdens je vakantie doet kan gebeuren en wordt vergoed. Maar niet structureel.

Hoe pak je dit nu aan richting je zorgverzekeraar?
Meestal dient je apotheker de factuur gewoon in. Heb je echter toch een factuur gekregen dan kun je die indienen bij je zorgverzekeraar. Stuur een kopie van je recept, met daarop vermeld dat dit specifiek gebruik is voor endometriose.

www.endometriose.nl

Stef Boes

Elke vrouw gaat vroeger of later door de overgang. Tachtig procent van de vrouwen heeft daar flink last van.
De naam van mijn bedrijf “Nieuw Getij” betekent voor mij beweging, nieuwe tijden. Net als de overgang een nieuwe fase in het leven kan zijn, een tijd waarin je op zoek bent naar een nieuwe balans in een nieuwe cyclus. Ik help je graag door de verschillende fasen van de overgang.

Ervaring

Ik heb ruim 35 jaar ervaring als verpleegkundige, hbo en post hbo opgeleid, en gewerkt als verpleegkundige in verschillende ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie en de ouderenzorg.
Op dit moment werk ik als praktijkondersteuner ggz in verschillende huisartsenpraktijken in Friesland.

Na de opleiding verpleegkundig overgangsconsulent aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam te hebben gevolgd ben ik een aantal jaar terug gestart met mijn praktijk Nieuw Getij voor vrouwen in de overgang.

Ik geef individuele begeleiding aan vrouwen in de overgang, en workshops, presentaties en lezingen in diverse bedrijven en organisaties in Friesland
Kijk voor meer informatie of voor het maken van een afspraak op www.nieuwgetij.nl of mail naar nieuwgetij@gmail.com

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.