skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Gezonder Eten In De Overgang, Hoe Doe Je Dat?

Weer gezonder gaan eten, hoe en wat?

Elk pondje gaat door het mondje? Het klinkt zo ouderwets, en toch is er zoveel veranderd de afgelopen decennia aan ons voedsel dat je best wel wat tips kan gebruiken voor een gezond dieet.

We besteden minder tijd aan het zelf verbouwen en bereiden van ons eten. De kant en klare producten staan op ooghoogte in de winkels. We bezoeken minder vakwinkels, en kopen meer bij de supermarkt dan ‘vroeger’. En het lijkt wel vaker feest, met meer snoep, taart, zoete drankjes, barbeques, chipssoorten enz.

De verwachting is dat we langer leven. De levensverwachting van een kind dat geboren is in 2000 is 80 jaar, en het kind dat is geboren in 2020 wordt waarschijnlijk 83 jaar oud. De verwachting is dat we steeds langer leven. Ondertussen blijft de gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang raakt, 50 jaar. De overgang kan al inzetten rond je veertigste, en sluit de vruchtbare periode van je leven af. Je bent als meisje-tiener-vrouw langer níet in de vruchtbare fase van je leven, dan in de vruchtbare fase van je leven. Hoog tijd dus om ook de periode ná de overgang zo gezond mogelijk in te gaan. Het effect van gezonder leven begint al direct. Gezonder leven is minder suikers, stoppen met roken, meer bewegen én alcohol laten staan… misschien klinkt het moeilijk, en toch heb je er een langer leven lang, plezier van.

Gezonder leven heeft extra prettige bijkomstigheden voor als je in de overgang raakt en je ervaart klachten. De meeste vrouwen die meer tijd besteden aan wat haar lichaam nodig heeft, komen de overgang rustiger door.
-Minder suiker zorgt voor minder felle schommelingen van je hormoonspiegels.
-Een vers en gevarieerd dieet zorgt dat je darmen en lever minder tijd kwijt zijn met opruimen van rommel, en daarmee meer energie hebben voor de balans die zorgt voor de aanmaak van goede hormonen.
-Minder alcohol? Dat zorgt ervoor dat het temperatuur regelaartje in je hersens het beter blijft doen, je hebt minder last van nachtelijk zweten en opvliegers.
-Meer bewegen? Dat zorgt voor verlaging van het stresshormoon, en minder conflicten met andere hormoonschommelingen

Wil je meer weten over hoe je langer gezond blijft én ook nog eens de overgang goed doorkomt? Maak een afspraak met een van de overgangsconsulenten van de VVOC.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.