skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Waarom Je Suikerspiegel Niet Moet Schommelen In De Overgang.

Waarom je suikerspiegel niet moet schommelen in de overgang

Waarom je suikerspiegel niet moet schommelen in de overgang?

In de overgang verandert het lichaam langzaamaan. Er treedt een verandering op in de hoeveelheid hormonen die je lichaam aanmaakt. De overgang begint vaak eerder dan je denkt. Je kunt nog menstrueren, terwijl je hormoonspiegels toch al anders zijn aan het worden. Het is goed om je cyclus bij te houden.

In de eerste fase van de overgang is je menstruatie vaak nog hetzelfde, maar maakt je lichaam al minder progesteron aan dan voorheen. Als je weet wanneer de schommeling van hormonen zich voordoet, kun je een paar dingen doen om de schommeling op te vangen.

Vaak zien we in onze praktijken dat vrouwen die weten wat er aan de hand is -zo rond de 11e dag van hun cyclus- al veel rustiger zijn. Je kunt de hormoonschommelingen ook opvangen door je bloedsuikerspiegel laag te houden. Snelle koolhydraten en suikers laten staan, zorgt voor minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel en daarmee kunnen schommelingen in je hormoonspiegel minder heftig zijn.

Alcohol, ook met een laag percentage zoals bier of wijn, heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Overgangsconsulenten bespreken alcohol gebruik. Alcohol kan de typische overgangsklachten opvliegers en nachtelijk zweten versterken. Alcohol heeft invloed op je bloedsuikerspiegel, geeft calorieën én zorgt voor gewichtstoename. Drink je dagelijks twee drankjes (2 eenheden per dag) dan is het risico op het krijgen van borstkanker groter.

Heb je klachten zoals opvliegers? Matig je suikerinname dan. Beperk alcohol gebruik tot één glas in het weekend of tijdens een feestje. Neem in plaats van alcohol suiker loze dranken.

Als je minder alcohol/koolhydraten/suikers neemt, hoeft je lichaam haar schaarse energie ook niet te besteden aan het afbreken ervan. Win/win dus; meer energie!

Een (VVOC) overgangsconsulent heeft zich met een (post)HBO opleiding gespecialiseerd in zorg voor vrouwen met overgangsklachten. Overgangsconsulenten aangesloten bij de VVOC zijn geregistreerde verpleegkundige, verloskundige of fysiotherapeuten. Maak een afspraak met een consulente bij jou in de buurt.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.