Een vrouw van deze tijd is op de overgang voorbereid

VVOC onderschrijft risicofactoren hart en vaatziekten

Maakt u zich zorgen over een verhoogd risico op hart- en vaatziekten in de overgang?

Verpleegkundigen aangesloten bij de Vereniging van Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC) onderschrijven het belang van controle op risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen in de overgang.

Indien u een afspraak maakt bij een verpleegkundig overgangsconsulente i.v.m. vragen en problemen rondom de overgang, kunt u ervan uit gaan dat er altijd een risicoprofiel wordt opgemaakt voor hart- en vaatziekten.*)

Aanvullend wordt uw bloeddruk, cholesterolgehalte en het bloedsuikergehalte bepaald. Daarnaast wordt ook gekeken naar lengte, gewicht en middelomtrek, aangezien ook overgewicht één van de meetbare factoren is die in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De uitslagen van deze bepalingen zijn direct beschikbaar. U krijgt een persoonlijk voedings- en leefstijladvies, waarbij de mogelijkheden tot beheersing van het cholesterolgehalte, het bloedsuikergehalte en het lichaamsgewicht worden besproken.

Indien de uitslagen van de bepalingen daartoe aanleiding geven wordt u geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts, voor eventueel aanvullend onderzoek en behandeling.
*) Afhankelijk de invulling van het consult en de beschikbare tijd wordt het risicoprofiel op hart- en vaatziekten en de aanvullende bepalingen in het 1 e consult óf in het 2 e consult opgemaakt.

Informeer bij uw Verpleegkundige Overgangsconsulente.