Een vrouw van deze tijd is op de overgang voorbereid

Uitstrijkje kan je nu ook thuis uitvoeren

Het uitstrijkje kan je in de toekomst ook thuis uitvoeren.

Iedere vrouw die wel eens een uitstrijkje  heeft laten maken kan erover meepraten. Het is niet prettig, vooral het feit dat je in beugels ligt en de huisarts een onderzoek op zo'n intieme plaats uitvoert maakt dat vrouwen het een naar onderzoek vinden.

Daarom wil de overheid het onderzoek aanpassen voor vrouwen die bezwaar hebben tegen de uitvoering van hun huisarts. Deze vrouwen kunnen een zelfafnameset aanvragen als zij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen. Het zelf afgenomen materiaal wordt door de vrouw opgestuurd en in een laboratorium getest op aanwezigheid van hrHPV. Vrouwen met hrHPV (ongeveer 5 van de 100 vrouwen) moeten alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisarts voor de beoordeling op afwijkende cellen. Het afgenomen materiaal bevat namelijk onvoldoende cellen.
De verwachting is dat er door deze ontwikkeling meer vrouwen een uitstrijkje maken. Het blijkt namelijk dat 1 op de 3 vrouwen nu geen uitstrijkje laat maken wegens tijdgebrek en of het te vervelend vinden om bij de huisarts zo'n onderzoek te ondergaan.

Meer informatie op de website van het RIVM