skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Taboe op overgang zorgt voor gebrek aan kennis. Test jezelf.

Taboe op overgang zorgt voor gebrek aan kennis. Test jezelf.

Veel vrouwen reageren gepikeerd als de overgang ter sprake komt, met de opmerking: ‘ik ben toch nog lang geen 55’. of: ‘ik menstrueer nog, dus het kan de overgang niet zijn.’

De kennis van nu is beter dan de kennis over het vrouwenlichaam voorheen was, omdat er naar vrouwenlichamen gelukkig al iets meer onderzoek wordt gedaan. En toch is de algemeen bekende kennis over het vrouwenlichaam nog niet bij iedereen terecht gekomen. Ook niet bij de vrouwen zelf. Het is zelfs zo dat werkgevers die cursussen aan willen bieden aan vrouwen tussen de 40 en 60, het woord ‘overgang’ maar niet in de titel van de cursus zetten, dit omdat ze merken dat vrouwen dan de naam van de cursus niet in hun agenda durven te zetten.

Onzekerheid geeft stress, kennis geeft je rust

Waar je meer over weet, daar heb je iets aan. Al is het alleen maar omdat je snapt wat er tijdens de overgangsjaren in je lichaam gebeurt én dat de meeste vrouwen zoiets doormaken. Meer weten over de overgang maakt jezelf rustiger. Wij zijn de VVOC, beroepsvereniging van verpleegkundige, fysiotherapeut of verloskundige overgangsconsulenten. We hebben een specialisatie op postHBO niveau gedaan na onze studie. Wij verkopen je niks, alleen onze kennis.

Wanner begint de overgang?

De grootste 2 misvattingen pakken we nu even bij de horens. Wist je dat:

  1. De overgang kent drie fases, en begint met onregelmatige menstruatie. Je lichaamshormonen zijn nu al geleidelijk aan het veranderen. Je menstrueert nog én je bent in de overgang.
  2. Je kunt al vanaf je veertigste in de overgang geraken. In sommige gevallen zelfs al eerder, bijvoorbeeld na een borstkankerbehandeling of bij vervroegde overgang (POI/POF)

Ben ik dan misschien al in de overgang?

Dus, ook al ben je nog lang geen 55, je kunt de test doen: ben ik in de overgang. Dat kan een goede eerste stap zijn om te kijken wat er met je (lichaam) aan de hand is. Doe de test ook als je nog in de dertig bent. Dan weet je wat je verwachten kan.

Overgangsconsulenten zijn werkzaam in heel Nederland, maak een afspraak voor jezelf, of samen met je partner.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.