skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Paniekaanvallen Tijdens De Overgang

Paniekaanvallen tijdens de overgang, wat kun je eraan doen?

Paniekaanvallen tijdens de overgang, wat kun je eraan doen?

Een paniekaanval bij jezelf herkennen en dan?

Paniek is een vorm van angst. Hoe herken je een paniekaanval bij jezelf? En wat kun je doen bij paniekaanvallen? In dit artikel lees je hoe je een paniekaanval herkent en wat je zou kunnen doen. Het gaat om paniek, het is niet werkelijk waar.

Je bent niet de enige die tijdens de overgangsperiode last heeft van paniekaanvallen. Erover lezen praten helpt je vaak al. Deel dit artikel met een vriendin en heb het er eens over, zo zul je je al een stuk beter voelen.

Eerst even wat achtergrond: In de levensfase ‘de overgang’ gebeurt er soms best veel tegelijk. Niet alleen zijn je hormonen langzamerhand aan het veranderen, vaak merken vrouwen ook andere dingen in die periode. Het kan grofweg gaan om de periode tussen je veertigste en je zestigste, de hele overgang duurt zeven tot tien jaar. Wat vrouwen merken in die periode is soms best veel: Veranderingen op het werk, de kinderen de deur uit, zorg voor ouders, mensen van jouw leeftijd die (ernstiger) ziek zijn. Soms is het net een cocktail van ingrediënten die teveel voor je kunnen zijn.

Het kan confronterend zijn als jongere collega’s je voorbijstreven. Of als je een leeg-nest gevoel hebt. Of als je ouders of vrienden veel zorg nodig hebben. En al helemaal als dat allemaal tegelijker gebeurt in jouw overgang. Als je tegelijkertijd hormoonveranderingen in je lichaam op moet vangen, kan het zijn dat je kribbig wordt. Dat je jezelf niet meer herkent. En daardoor nog slechter voelt en misschien zelfs ongelukkig over het leven dat je leidt en in paniek raakt. Misschien komen oude, diepere angsten weer naar boven die de paniekaanvallen zelfs verder versterken. Misschien kon je voorheen tegen jezelf zeggen dat die angst irreëel was, en lukt het nu niet meer om je angst te relativeren.

Hoe herken je een paniekaanval?

Het is maar de vraag of je beseft dat je een paniekaanval hebt of dat je denkt dat er iets anders aan de hand is. Dit komt omdat je lichamelijke sensaties ervaart die je niet altijd koppelt aan paniek voelen, omdat je op dat moment bijvoorbeeld niet eens (bewust) nadacht over het onderwerp van je angst. Een paar symptomen van een paniekaanval zijn:

  • Duizeligheid/licht in het hoofd voelen
  • Niet helder meer kunnen denken
  • Benauwdheid
  • Droge mond
  • Versnelde hartslag
  • Gevoel dat je gaat flauwvallen/dat je doodgaat

Wat kun je doen bij paniekaanvallen?

Concentreer je op je lichaam, in plaats van op je gedachtes. Let op je ademhaling, voel de rugleuning in je rug, voel de stof van je broek en misschien het knellen van een schoen. Besef dat je lichaam er is en rust nodig heeft. Haal diep adem met een hand op je buik om je eigen lichaam beter te voelen. Voel dat je behuizing, jouw lijf, je niet zomaar in de steek zal laten en adem rustig door tot je kalmer wordt.

Besef dat je klachten en je paniek jou niet direct schaden. Zeg tegen jezelf: “Het zijn gevoelens van angst en dit gaat voorbij”. Bespreek je klachten met mensen die je vertrouwt. Zo zul je je minder alleen voelen, wat ook weer angst wegneemt. Andere mensen kunnen je misschien ook helpen bij het relativeren van je angsten of het helpen met antwoord vinden op vragen.

Realiseer je ook dat je niet de enige bent die angst of paniek voelt in deze tijden. Geef je gevoel de ruimte en geef het aandacht. Praat erover met de mensen om je heen. Angst en paniek zijn menselijk, de paniek moet alleen niet gaan overheersen.

De overgang en jij

Als je meer wilt weten over de overgang, bijvoorbeeld in welke fase van de overgang je nu bent, of weten wat je kunt verwachten, maak dan een afspraak met een overgangsconsulent in jouw buurt. We zijn gespecialiseerde zorg professionals die met je meedenken. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig. Consulten worden soms vergoed door je zorgverzekering. Hier vind je onze tarievenlijst.

Ook vrouwen tussen de 35 en 40 die denken: “ik kan nog niet in de overgang zijn, want ik menstrueer nog“, nodigen we uit om een afspraak te maken. Daarna weet je beter wat je verwachten kunt en kun je op tijd de juiste maatregelen nemen.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.