Een vrouw van deze tijd is op de overgang voorbereid

Meer water drinken zorgt voor minder eten

In de Overgang merken we een toename van het gewicht vanwege  een tragere stofwisseling.  Daarnaast raak je via de huid meer vocht kwijt: er is een opstapeling van afvalstoffen.

Onderstaand onderzoek is dan met name voor de vrouw in de Overgang extra van belang:
Meer water, minder gewicht én je vochttekort vanwege meer transpiratie wordt aangevuld: twee vliegen in één (klap) glas water

Het onderzoek
Drinken van 1-3 glazen water per dag kan zorgen voor minder energierijk eten, tot 205 kcal minder. Ook de consumptie van verzadigd vet, suiker, natrium en cholesterol zou door ′extra′ water kunnen afnemen.
Dat blijkt uit een publicatie in het Britse tijdschrift Human Nutrition and Dietetics. De resultaten zijn een reden om het drinken van water, in plaats van calorierijke dranken, te stimuleren om een bijdrage te leveren aan een verminderde calorie-inname.

Onderzoekers van de University of Illinois analyseerden data van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Via vragenlijsten werd van 18.311 volwassen Amerikanen van 2 niet opeenvolgende dagen de voedingsinname onderzocht. Het percentage waterinname werd berekend aan de hand van de totale vochtinname van proefpersonen via voeding en dranken.

Gemiddeld werden 2.157 kilocalorieën geconsumeerd waarvan 432 kilocalorieën via snacks, gebak en desserts en 125 kilocalorieën via gezoete dranken. De proefpersonen dronken gemiddeld 4 glazen water per dag, gemiddeld 30 procent meer dan hun totale vochtinname via voeding.

De onderzoekers berekenden dat bij een toegenomen waterconsumptie van 1 %, de energie-inname afnam met gemiddeld 8.6 kilocalorieën per dag. Bij mensen die 1-3 glazen water per dag extra dronken kwam dit neer op een energie-afname met gemiddeld 68-205 kilocalorieën. Ook kwam uit de analyse naar voren dat bij de waterdrinkers de natriuminname afnam met 78-235 gram, de suikerinname met 5-18 gram en de cholesterolinname met 7-21 gram.

Bron: www.voedingsgeneeskunde.nl

Referentie
An R, McCaffrey J. Plain water consumption in relation to energy intake and diet quality among US adults, 2005–2012. Journal of human nutrition and dietetics, 2016. doi: 10.1111/jhn.12368