skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Hoe Weet Je Of Je In De Overgang Komt?

Hoe weet je of je in de overgang komt?

Hoe weet je of je in de overgang komt?

Wat is de overgang?
De overgang, een veel gehoorde term maar wat betekent het? De overgang is een periode in het leven van een vrouw. Een periode die gekenmerkt wordt door veranderingen in het lichaam, veroorzaakt door hormoonwisselingen. Deze periode duurt gemiddeld 10 jaar en kan gepaard gaan met milde tot heftige klachten.

Wat is de menopauze?
De menopauze is de laatste menstruatie waarvan je pas nadat je een jaar niet meer gevloeid hebt, weet wanneer deze was.

Voordat een vrouw de menopauze bereikt zit zij in de premenopauze. Een periode waarin de vrouw nog menstrueert en dus helemaal niet aan de overgang denkt. In deze periode ontstaan al klachten die met een verminderde hoeveelheid vrouwelijk hormoon (oestrogeen) te maken hebben. Helaas gaat die afname niet geleidelijk maar onwillekeurig. Vrouwen ervaren de periode vaak als onrustig, alsof de hormonen het stuur overnemen.

Na de laatste menstruatie volgt de postmenopauze. In deze periode gaat het vooral om balans zoeken in de nieuwe situatie. Het lichaam en de geest moeten wennen aan minder vrouwelijk hormoon. Leefstijlveranderingen helpen in deze fase erg goed!

Deze fases rondom de menopauze noem je de overgang. Iedere fase in de overgang behoeft aandacht en soms een andere aanpak dan de fase daarvóór.

Overgangsklachten door operatie of medicatie
Je kunt ook op een kunstmatige manier in de overgang komen bijvoorbeeld doordat je medicatie moet nemen of bestraald moet worden tijdens de behandeling van borstkanker of eierstokkanker.

Ook als je eierstokken verwijderd worden vanwege bijvoorbeeld verklevingen kun je plotseling last krijgen van overgangsklachten. Vrouwen die dit treffen zijn vaak jong en veel leeftijdsgenoten zitten in een andere leeftijdsfase. Dit maakt de overgangsklachten vaak lastiger te herkennen en accepteren.

Wil je meer informatie over jouw overgangsklacht maak dan een afspraak met een overgangsconsulent bij jou in de buurt! De consulten worden vaak vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Je kunt ook op onze site kijken bij Symptomen. Kies waar je meer over wilt weten en lees bij.

Dit had jouw moeder ook wel allemaal willen weten… want kennis over de overgang is nog lang niet overal bekend, daarom kun je door veel te lezen, jezelf en mss ook anderen, helpen.

Maak een afspraak met een overgangsconsulente in jouw buurt.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.