Een vrouw van deze tijd is op de overgang voorbereid

Hoe meer stress, hoe meer overgang

Een dag uit het leven van een vrouw in de overgang.

Ken je dat, je gaat net lekker, je bent weer wat tot rust gekomen nadat je door de overgang overvallen werd als een leeuw in de jungle die achter een hert aanjaagt? Je staat nog achter een boom uit te hijgen uit het zicht van de leeuw die happend en smakkend zijn snorharen aflikt en de horizon aftuurt omdat hij zijn prooi niet bij de kladden heeft weten te pakken. En terwijl je daar staat achter die boom voel je jezelf intens alleen en onbegrepen.

Natuurlijk is dit een symbolische weergave voor de overgangsklachten die vanuit het niets lijken te komen. Opeens is het moment daar en je krijgt je eerste opvlieger. Het giert door je lijf en je begrijpt het niet. En waarom zou je ook, de westerse maatschappij is niet echt ingericht op vrouwen in de overgang. Waar wij vrouwen goed in zijn is rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. En dus niet stilstaan bij een belangrijke fase in je leven die als onwelkom wordt ervaren.

In onze praktijken krijgen we veel vrouwen die last hebben van overgangsklachten.

Dat is een goede ontwikkeling omdat we op deze manier vrouwen kunnen begeleiden in een natuurlijke en belangrijke fase in hun leven. Dat stress direct invloed heeft op de overgang is een gegeven dus hier besteden we veel tijd aan.
Zo kwam laatst een mevrouw voor de derde en laatste keer. De klachten die zij ervoer zoals opvliegers, emotionele buien, droge slijmvliezen, spierpijnen en slecht slapen hadden we inmiddels goed onder controle. Dit hadden we voor elkaar gekregen door supplementen maar ook door voeding en lifestyle tips en vooral ook door praten en verandering brengen in de stressfactoren.
Het derde consult gebruiken we meestal om een risicoanalyse te maken. Na de overgang loop je immers door het gebrek aan oestrogenen meer risico op Hart- en Vaatziekten, Diabetes en Botontkalking. In zo'n consult prikken we op Cholesterol en glucose en doen we algemene controles. Ook maken we een Osteoporose ( botontkalking) profiel.

Laatste consult appeltje eitje dus! Of toch niet?

Zoals altijd begin ik mijn consult met de vraag “Hoe staat het ermee”. Daar waar ik een volmondig ”goed “ verwachtte barstte mijn cliënte in een tomeloze huilbui uit. Het bleek dat een week eerder haar man zijn koffers had gepakt en de keus gemaakt had voor een jongere vrouw. Zo'n aanval van de leeuw daar kunnen supplementen, voeding, lifestyle en praten natuurlijk niets aan veranderen. De overgangsklachten waren weer terug in alle hevigheid en mijn cliënte stond als het hert achter de boom uit te hijgen van de schrik terwijl de aanvallende leeuw happend en smakkend zijn snorharen aflikte.

Overgangsconsulenten zijn geen psychologen maar we bieden wel mededogen en een luisterend oor.
Aan het einde van het consult zei mijn cliënte bij het afscheid, ik voel me als een leeuw zo mooi en sterk en ik zal dit varkentje wel eens even wassen.

Geschreven door Overgangsconsulente Monica Wijers.