skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Voedsel Dat Je Stemming Verbeteren Zal, Bij Stemmingswisselingen In De Overgang.

Hoe kan voedsel je stemming beïnvloeden?

Hoe kan voedsel je stemming beïnvloeden?

Hoe kan voedsel je stemming beïnvloeden? Je hersenen bepalen toch hoe je je voelt? Ja, het klopt, hersenen sturen ons gedrag aan. De darmen worden ook wel eens de tweede hersenen genoemd, want ook zij hebben invloed op je stemming.

Van de hersenen gaat er náár je organen een zenuwbaan. Bij de darmen gaan er ook signalen aan de hersenen terug. Er is tweerichtingsverkeer via de Nervus Vagus. Darmbacteriën kunnen stoffen produceren die, lokaal ofwel via de bloedstroom, invloed hebben op allerlei mechanismen in de hersenen. Die darmbacteriën doen dus iets heel goed voor je. Het is belangrijk dat je deze darmbacteriën(microbiota) gezond houdt. Hoe dan? Door wat je eet!

Wat je eet, is van invloed op je hersenen, en het mooie is dat je dat kunt beïnvloeden, in jouw voordeel. Heb jij last van stemmingswisselingen? Wil je je gelukkiger voelen? Oftewel: Hoe zorg ik voor zo’n groot mogelijke kwaliteit en diversiteit in mijn darmbacteriën?

Eet voedsel dat laaggradige ontstekingen afremt, ook wel genoemd anti-inflammatoir voedsel. Als er ontstekingen in het lichaam zijn wordt er minder tryptofaan omgezet tot serotonine waardoor je stemming verslechtert. Ontstekingsremmende voeding is volwaardige voeding met vooral pure en onbewerkte ingrediënten. Verse groenten, vette vis (omega 3 vetzuren). Volkoren granen, vezelrijke peulvruchten en fruit zoals bessen en bananen. Niet-bewerkt voedsel en weinig vlees. Daarnaast zorg je natuurlijk voor voldoende beweging, en voldoende water om afvoerstoffen goed op te kunnen ruimen.

Het anti-inflammatoire voedsel heeft direct een positief effect op zowel die laaggradige ontstekingen, alsook op de microbiota in je darmen en daarmee ook op de hersenen. Je darmflora kan uit balans zijn geraakt door stress, ongezonde voeding of medicijngebruik, (bijv. antibiotica, maar ook aan maagzuurremmers.)

Samengevat? Eet je brein gezond door

* zo gevarieerd mogelijk vers voedsel te eten en vooral vezelrijk; peulvruchten zoals linzen en bonen, bananen, bessen en groenten, noten, zaden en volkoren producten
* niet te veel eiwitten binnen te krijgen (weinig vlees)
*Met producten met veel melkzuurbacteriën: zoals zuurkool, yoghurt, kimchi en olijven, kun je je bacteriën populatie uitbreiden.
* vermijd suikers (waaronder alcohol)

Overgangsconsulent in jouw buurt

Wil je deskundig advies van een verpleegkundige overgangsconsulent? In de meeste gevallen worden consulten vergoed door je zorgverzekeraar. Zoek een consulent bij jou in de buurt om jouw situatie te bespreken. Overgangsconsulenten verkopen jou niks, alleen onze kennis.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.