skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Doodsoorzaak Nummer 1 Voor Vrouwen. Hartklachten Vrouwen Anders Dan Mannen

Hart- en vaatziekten grootste doodsoorzaak vrouwen

Hart- en vaatziekten grootste doodsoorzaak vrouwen

Aan hart- en vaatziekten overlijden meer vrouwen dan mannen, het is de grootste doodsoorzaak van vrouwen. Dat hart- en vaatziekten een ‘oude mannen kwaal’ zijn, is een hardnekkige mythe. Er overlijden juist meer vrouwen dan mannen aan. De statistieken liegen niet. Hart- en vaatziekten zijn de nummer 1 doodsoorzaak bij vrouwen ouder dan 25 jaar, ongeacht ras of etniciteit. De sterfte aan hart- en vaatziekten is gedaald onder mannen, maar blijft toenemen bij vrouwen. Bij mannen openbaren hartklachten zich vaak op jongere leeftijd. Bij vrouwen neemt het risico juist na de overgang toe. Bij mannen ontstaat hartfalen meestal door een hartinfarct. Bij vrouwen gaat er vaker hoge bloeddruk of suikerziekte aan vooraf. Diabetes heeft bijvoorbeeld een schadelijker effect op de bloedvaten van vrouwen dan bij mannen. De interactie met ontstekingsziekten is anders. Inmiddels is bijvoorbeeld aangetoond dat reuma, vooral bij vrouwen gepaard kan gaan met verborgen aderverkalking. Borstkanker is een reden om extra alert zijn, want door bestraling en chemotherapie kan er schade aan het hart ontstaan die pas na jaren zichtbaar wordt. Vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hebben gehad lopen meer risico om op latere leeftijd hoge bloeddruk te ontwikkelen. Vrouwen die vóór hun 35ste – 40ste in de overgang raken, hebben ook een hoger risico op hartproblemen. Het is belangrijk dat zij daar alert op zijn, om op tijd maatregelen te nemen.

Symptomen hart- en vaatziekten bij vrouwen anders dan bij mannen

De symptomen van hartfalen bij vrouwen zijn anders dan bij mannen. Hartfalen bij vrouwen wordt nog te vaak gemist, waardoor vrouwen met het advies om een paracetamol te nemen, worden weggestuurd. Deze vrouwen krijgen niet de zorg die zij nodig hebben. Arjen Lubach en Janine Abbring hadden het er ook over in de avondshow.

Dagelijks overlijden er nog te veel vrouwen of levert ‘gemiste zorg’ onherstelbare hartschade op doordat de hartklachten die ze hadden niet herkend werden en dus ook niet behandeld werden.

Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Zo spelen hormonen een rol en zijn bij vrouwen de signalen bij een hartinfarct vaker minder duidelijk.

Feiten:

  • Vrouwen hebben bij een hartinfarct vaker signalen die minder duidelijk zijn dan mannen.
    Na problemen in de zwangerschap (hoge bloeddruk en diabetes) loop je een hoger risico op latere hartklachten.
  • Slagaderverkalking ontwikkelt zich bij vrouwen vaak anders dan bij mannen.
  • Vrouwen hebben vaker problemen in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart.
  • Vrouwen krijgen zo’n 7 tot 10 jaar later hartklachten dan mannen. Vrouwelijke hormonen lijken hen tot de overgang te beschermen.

 

Laat je informeren door een verpleegkundig overgangsconsulent. Zij kan met jou de risico’s die je eventueel loopt in kaart brengen, en belangrijker nog, met jou bespreken wat je er zelf aan kunt doen!

Symptomen Hartinfarct vrouwen

Ervaar je meerdere van deze klachten? Ga naar de huisarts. De symptomen van hartinfarct bij vrouwen op een rijtje:

  • pijn tussen de schouderbladen,
  • plotselinge duizeligheid,
  • opeens heel erg moe zijn,
  • soms flauwvallen,
  • even buiten westen raken,
  • pijn in armen, schouder of kaak,
  • licht in het hoofd voelen,
  • misselijkheid,
  • zweten,
  • een branderig of een ander naar gevoel in de maagstreek,
  • kortademigheid,
  • hartkloppingen.
Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.