skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

☀️RUBRIEK☀️Cardiologe Janneke Wittekoek staat in het zonnetje

Janneke Wittekoek staat in het zonnetje! Wie is zij?

Cardiologe dr. Janneke Wittekoek is specialiste op het gebied van vrouwen en hart- en vaatziekten. Ze werkt nauw samen met gynaecologen en andere specialisten gericht op man/vrouw verschillen die van belang kunnen zijn voor een diagnose. Bij vrouwen uiten hartklachten zich vaak anders dan mannen. Soms worden klachten verward met overgangsklachten. Janneke schreef talloze publicaties en vijf boeken, ook samen met andere artsen.

Hartinfarct wordt gemist
Terecht dat er de laatste tijd meer aandacht is voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Zeker nu we weten dat met name bij jonge vrouwen het hartinfarct nogal eens wordt gemist. Dit komt o.a. doordat de symptomen vaak anders en minder duidelijk zijn dan bij mannen. Dit is zorgwekkend omdat hart- en vaatziekten wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. Soms worden ten onrechte mogelijke signalen voor hart- en vaatziekten afgedaan als overgangsklachten of (pre)menstruele klachten. Zeker na de overgang moeten vrouwen alert zijn op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Fijner en kleiner hart

Maar is het vrouwenhart nu zo anders? In hele grote lijnen niet. We hebben allemaal, (met uitzondering van natuurlijk de mensen met een aangeboren hartafwijking), twee boezems, twee kamers en vier hartkleppen. Wel is het zo dat de kransslagaders van vrouwen over het algemeen wat fijner en kleiner zijn gebouwd. Ook is de binnenbekleding van de kransslagaders gevoeliger voor hormonen en stress. Bovendien is er een verschil in risicofactoren tussen mannen en vrouwen.

Janneke Wittekoek in de media

Als geen ander kan Janneke in de media (Vrouw in de Media award 2019) en met haar boeken wijzen op de speciale aandacht die het vrouwenhart verdient.

♥️❤️♥️

De VVOC zet Janneke graag eens extra in het zonnetje. Janneke, dank voor je bijdrage, samenwerkingen enthousiasme en steun, namens de Vereniging van Overgangs Consulenten VVOC.

Alle bij onze vereniging aangesloten overgangsconsulenten vind je op deze site, zo kun je zelf een overgangsconsult afspreken in jouw buurt.

(dank voor toestemming voor deze foto, gemaakt door Suzanne Muller)

Cardiologe Janneke Wittekoek staat met haar armen over elkaar en blikt trots recht in de camera, zij draagt een zwarte broek en een beigekleurig jeansjasje en een smartwatch, haar lange blonde haar in een paardenstaart valt over de schouder
Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.