Mentale klachten bij de overgang bij 'Koffietijd!' met overgangsconsulent Madeleine Madeleine Schuurmans, verpleegkundig overgangsconsulent was…
Handboek voor de Overgang
Jos Teunis, verpleegkundig overgangsconsulent is de trotse schrijver van HET handboek voor de Overgang.
Jos over de totstandkoming van het boek
Eindelijk is het boek nu te krijgen in de boekwinkels. Eindelijk; want we zijn ruim 2.5 jaar bezig geweest met het voorbereiden en schrijven van dit handboek. Toen ik in 2013 door Mizzie van der Pluijm (uitgever en directeur van Atlas Contact) werd gevraagd om een boek te schrijven over de overgang was ik niet meteen enthousiast. Er zijn immers al zoveel boeken over dit onderwerp geschreven. Het verzoek was een handboek te schrijven. Een handboek wat langdurig, volgens de laatste richtlijnen, vrouwen informeert over de huidige stand rondom de vele items die samenhangen met de overgang. Vanuit mijn jarenlange ervaring als verpleegkundig overgangsconsulent en de vele begeleidende gesprekken met vrouwen in deze levensfase wist ik meteen welke onderwerpen ik aandacht zou willen geven. Eén ding was voor mij duidelijk: ik zou het niet zelf schrijven. Ieder zijn vak en zo werd José Rozenbroek gevraagd het schrijven op zich te nemen. Een mooie match tussen twee vaktechnische vrouwen met jarenlange ervaring.
Inhoud van het handboek voor de overgang
We hebben geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn in allerlei onderwerpen en overgangsklachten. Hierbij hebben we tal van specialisten geinterviewd op deelgebieden zoals: seksualiteit, hart- en vaatziekte, osteoporose, huid- en haarveranderingen, vulva- en vaginale veranderingen, hormoontherapie, de mannen en hun overgang.
Het boek begint met uitgebreide aandacht voor de fysiologie van de hormonale omschakelingen door het leven van de vrouw. Wat gebeurt er in je lijf en welke veranderingen vinden plaats in het brein.
Het is niet alleen geschreven voor vrouwen met klachten. Het is juist ook geschreven om alle vrouwen te informeren die deze levensfase naderen. Voor het eerst wordt uitgebreide aandacht besteed aan vrouwen die te vroeg (voor het 40ste levensjaar) of vroeg (begin 40) in de overgang komen. Het boek is zeker ook voor vrouwen die per acuut in de postmenopauze komen door een medische ingreep waarna zij hun eierstokken moeten missen. En het boek is er voor vrouwen die door ziekten als kanker of de behandeling daarvan in de overgang komen.
Handboek niet alleen voor vrouwen in de overgang maar ook voor professionals
We hopen dat coaches, huisartsen, bedrijfsartsen, psychologen, psychiaters en medisch specialisten zich na het lezen van het boek bewuster zijn van de lichamelijke, psychische en mentale veranderingen die met de overgang te maken kunnen hebben. Zodat zij de overgang als serieuze fase meewegen in hun diagnose.