Paniekaanvallen in de overgang? Je bent zeker niet de enige die paniek kan voelen tijdens…
Seksualiteit & overgang. Hoe wordt het (weer) leuk?
Seksualiteit & overgang. Hoe wordt het (weer) leuk?
Je seksualiteit staat onder invloed van de hormoonschommelingen van de overgang. Als je niet weet wat je kunt doen, en doet wat je altijd deed…is de seks soms niet meer fijn. Zo kun je last hebben van vaginale verandering en/of vaginale atrofie (het aantal cellen in je vulva neemt af, ze wordt minder stevig) en hoe leuk je partner ook is, je lichaam maakt minder knuffelhormoon (oxytocine) dus je hebt meer knuffels nodig!
Minder zin in seks?
Heb je voor je gevoel de overgang eindelijk een beetje onder controle dan kan je in een heel andere fase terecht komen waarin je minder zin in seks kunt voelen. Dat de seks verandert na de menopauze is bekend. Én elke vrouw ervaart de verschillende periodes in de overgang anders.
Daling van de hormonen
Tussen de 20% en 45% van de vrouwen in de overgang geeft aan een daling van ‘zin’ te ervaren. Tijdens de overgang dalen je geslachtshormonen. En deze zijn juist zo nodig. Oestrogeen zorgt voor een verhoogde gevoeligheid tijdens het vrijen en houdt je vagina vochtig, progesteron zorgt dat je verlangen op peil blijft en je testosteron verhoogt juist de zin in vrijen. Je kunt je voorstellen dat vermindering van deze hormonen gevolgen heeft voor je seksleven. De andere overgangsklachten als: slapeloosheid, pijn in spieren-en gewrichten, moeheid en wisselende stemming werken ook niet echt mee. Maak bespreekbaar dat het anders kán en kijk wat je samen (of alleen) anders kan doen.
Seksualiteit & overgang. Hoe wordt het (weer) leuk?
🕯Neem meer tijd en aandacht voor jezelf, voor elkaar, voor seks
💕Meer privacy? Minder zorgen!
⚖️Er kan een betere balans ontstaan tussen liefde en lust
🤩Zorg voor variatie, meer seks toys, minder gericht op geslachtsgemeenschap en wel op genot
🛀Leer je eigen lichaam beter kennen en waarderen
🎈Als postmenopauzale vrouw heb je geen menstruatie meer, en dus geen angst voor zwangerschap. Geef aan wat je wel en niet wil. Meer lef, minder lief.
🫶🏼Mss een nieuwe partner/nieuwe ervaringen?
Professioneel advies nodig?
VVOC Overgangsconsulenten zijn opgeleid om met vragen over seksualiteit in de overgang, op een open manier om te gaan. Zij hebben tips en middelen en samen kun je kijken of er een andere manier is om weer te kunnen genieten van seks. De consulten worden vaak vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Je vindt altijd een overgangsconsulent in jouw buurt.