skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Stemmingswisselingen in de overgang.

Herken je dat: het ene moment kun je heel vrolijk kunnen zijn en het andere moment neerslachtig. Vaak zonder een aanwijsbare reden.
Dit kan te maken hebben met hormoonschommelingen. Die kunnen een duidelijke invloed hebben op het humeur. De meeste vrouwen die nog menstrueren herkennen dit wel: enkele dagen voor de menstruatie kan men last hebben van hoofdpijn, moeheid, eet aanvallen, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Het gaat dan om een tijdelijke daling van het hormoon oestrogeen.
Tijdens de overgang daalt dit hormoon verder. Deze hormoonveranderingen tijdens de overgang kunnen vele lichamelijke en ook psychische klachten veroorzaken.

Hersenen hebben oestrogeen nodig om goed te kunnen werken. De schommelingen in het oestrogeen en de dalingen hiervan kunnen dus je mentale en emotionele gezondheid beïnvloeden. Vrouwen in de overgang zijn hier extra kwetsbaar voor.

Stemmingswisselingen (mood swings) behoren tot de atypische overgangsklachten, omdat het ook in andere levensfasen voor kan komen.
Het komt ongeveer bij 10% van alle vrouwen in de premenopauze voor. Niet elke vrouw reageert op dezelfde manier op hormoonschommelingen.

Angsten zijn ook een veelgehoorde klacht bij vrouwen in de overgang. Vrouwen durven soms ineens niet meer zelf auto te rijden, zijn angstig om alleen te zijn etc. Huilbuien komen vaak voor, veel vrouwen geven aan dat ze veel emotioneler reageren op allerlei situaties, waar ze vroeger vrij nuchter mee om konden gaan.

Stemmingswisselingen, een complex symptoom die doorwerkt op veel gebieden in je leven. De Overgangsconsulent kan je helpen inzicht en te krijgen en een oplossing te vinden.

Back To Top