Skip to content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Borstafwijkingen

Borstafwijkingen komen bij veel vrouwen voor en kunnen soms nogal wat last en onrust veroorzaken. De meest voorkomende verandering in een borst is een ‘knobbeltje’. Het gaat dan om een verdikking die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die u normaal opmerkt.
Meestal zijn borstafwijkingen onschuldig en goedaardig, met name bij jonge vrouwen. Sommige borstafwijkingen worden echter veroorzaakt door kanker.

Borstkanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Het is de meest
voorkomende soort kanker bij vrouwen. In ons land heeft een vrouw een kans van één op acht om ooit in haar leven borstkanker te krijgen. Het komt sporadisch ook bij mannen voor.

Vóór het dertigste jaar is borstkanker een zeldzame ziekte. Na die leeftijd neemt het aantal vrouwen dat borstkanker krijgt toe. Ongeveer 75% van de vrouwen bij wie borstkanker wordt ontdekt is 50 jaar of ouder.

Wanneer u zelf een voelbare of zichtbare verandering in of aan een borst ontdekt, is het raadzaam om naar uw huisarts te gaan. Hij kan bepalen of nader onderzoek nodig is.

Borstkanker en de overgang

Door de behandeling van borstkanker kan een vrouw in de overgang komen. Door medicatie wordt de rijping van eicellen stilgelegd en hierdoor is er weinig tot geen productie van vrouwelijke hormonen. Dit kan vrij plotseling gaan en daarom zijn de overgangsverschijnselen vaak heftiger. Niet elke vrouw is hiervan op de hoogte. Daarbij speelt ook vaak het probleem dat leeftijdsgenoten onbekend zijn met de overgangsklachten.

Omdat vrouwen vanwege de behandeling tegen borstkanker niet zomaar alle huis-tuin- en keukenmiddeltjes tegen de overgang mogen gebruiken is het dan verstandig om met een deskundige alle mogelijkheden door te nemen. Een (Verpleegkundig/Verloskundig) overgangsconsulente is hier speciaal voor opgeleid en kan u hierbij adviseren.

Back To Top