skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Johanna Jongsma-Vonk, locatie Sneek

Sinds 1994 ben ik werkzaam in het Antonius ziekenhuis in Sneek als verpleegkundige Obstetrie & Gynaecologie. Vanaf 2013 ben ik volledig  werkzaam op de polikliniek o.a. als fertiliteitsverpleegkundige. Eind 2020 zijn we gestart met de overgangspoli nadat ik in oktober 2020 de opleiding tot verpleegkundig overgangsconsulente heb behaald aan de Breederode Hogeschool in Rotterdam.

Hierdoor hopen we nog meer zorg aan de vrouw  te kunnen bieden in elke fase van haar leven.

Iedere vrouw krijgt te maken met de overgang!

De gemiddelde leeftijd waarin een vrouw haar laatste menstruatie heeft is rond haar 51ste jaar. De allerlaatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang genoemd. De duur ervan en de klachten die hierbij kunnen worden ervaren, is voor iedere vrouw verschillend. Gemiddelde duur is 5 tot 10 jaar. 80% van alle vrouwen heeft last van overgangsklachten. Hiervan ervaart 20% ernstige klachten, zodanig dat het hun dagelijkse leven negatief kan beïnvloeden.

Ook kunt u vervroegd in de overgang komen: door een onbekende oorzaak, na een behandeling, operatie of chemotherapie. Afhankelijk van de ernst van de klachten en in hoeverre u deze vervelend en hinderlijk vindt in uw dagelijks functioneren zijn er verschillende behandelmogelijkheden.

Hiervoor kunt u een afspraak maken op onze overgangspolikliniek.

Overgangspoli in het Antonius Ziekenhuis Sneek:

Om een afspraak te maken op deze poli heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Het consult wordt vergoed door uw basis ziektekosten verzekering. Er wordt een vragenlijst en klachtenlijst naar u opgestuurd. Graag ruim voor de afspraak deze weer retour zenden. Wanneer u overweegt om hormoontherapie te willen gebruiken dan kunt u voor advies en informatie terecht op ons menopauzespreekuur.

Samen met u worden uw klachten, uw algemene gezondheid en eventuele gezondheidsrisico’s geïnventariseerd. Er wordt uitleg gegeven over de invloed van leefstijl en voeding op uw klachten en welke gezondheidsrisico’s kunnen ontstaan ten gevolge van de overgang. Ik kan u coachen en begeleiden tijdens dit traject. Aansluitend is er een afspraak bij de gynaecoloog met aandachtsgebied menopauze. Er wordt samen met u een behandelplan gemaakt. Ook wordt er meestal lichamelijk onderzoek verricht vooraf aan een behandeling.

Vervolgafspraken worden gemaakt afhankelijk van het behandeladvies.

Johanna Jongsma-Vonk, locatie Sneek
Bolwarderbaan 1
8601 ZK Sneek Sneek Friesland
Nederland
Back To Top